Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Zašto investirati?

Lokacija:
Opština Kovačica se nalazi u Južnom Banatu. Udaljena je  od Novog Sada 80 km, od Beograda nepunih 50 km, a od Pančeva oko 30 km, što je čini povoljnom i za razvoj većih preduzeća, zbog blizine velikih potrošačkih centara. Dobra povezanost među naseljima južnog Banata pogoduje i razvoju malih i srednjih preduzeća.

Infrastruktura:

Opština Kovačica raspolaže razvijenom infrastrukturom, pre svega putnom (kvalitetna putna mreža), ali i železničkom. Električna i vodovodna mreža je prilagodljiva potrebama industrije, zbog ranijeg postojanja velikih preduzeća. Komunikacija je na najvišem nivou: digitalna telefonska centrala omogućava adsl internet, postoji i wireless internet i odličan prijem signala svih operatera mobilne telefonije. Na razvoju infrastrukture opštine (kanalizacija, gasifikacija) se i dalje radi.

Plodno tlo:

S obzirom na geografski položaj opštine Kovačica na njenoj teritoriji se nalazi čak 42 000 ha najplodnijeg tla – černozema.

Radna snaga:

Opština Kovačica raspolaže sa iskusnom i obrazovanom radnom snagom iz oblasti poljoprivrede, mašinstva (zbog ranijeg postojanja uspešnih preduzeća iz ove oblasti), trgovine/ugostiteljstva/turizma, ekonomije/administracije/prava. 
Bogata tradicija:
U mestu Idvor je rođen Mihajlo Pupin. Takođe, Kovačica se smatra svetskim centrom naivnog slikarstva, a najpoznatiji slikari iz naše opštine su Zuzana Halupova i Martin Jonaš. Naša opština ima bogatu tradiciju u izgradnji poverenja i tolerancije između različitih naroda, jer ovde zajedno žive Slovaci, Srbi, Mađari, Rumuni, Romi i mnogi drugi narodi.

Potencijali:
  • turizam
  • poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane (zdrava hrana, prehrambena industrija)
  • obućarstvo, građevinarstvo, prerada drveta
  • IT sektor

{mosmap kml=’https://www.kovacica.org/googlekml/Greenfield%20investment%20sites%20in%20Kovacica.kml’}

View Opstina Kovacica-industrijske zone in a larger map

LOKACIJE POGODNE ZA INVESTIRANJE U OPŠTINI KOVAČICA

Potrebno je obaviti prenamenu zemljišta. Prednost je kupovina parcela u vlasništvo i formiranje građevinskih parcela prema potrebama investitora.

FINANSIJSKI PODSTICAJI:

OPŠTINSKI

  1. Nema naknade za uređenje građevinskog zemljišta!
  2. Opština, kao podsticajnu meru za razvoj privrednih aktivnosti, oslobađa plaćanja posebne naknade za zaštitu životne sredine privredne subjekte koji započnu sa privrednim aktivnostima, za godinu u kojoj su registrovali privredni subjekat. (Sl.list OK 3/2010)
  3. Pravna lica i preduzetnici koji prvi put osnivaju preduzeće odnosno radnju, oslobodjeni su plaćanja takse na isticanje firme – ‘’firmarine’’ jednu godinu računajući od dana registracije iste (Sl.list 13/2009)

REPUBLIČKI I POKRAJINSKI:

– Vlada Republike Srbije daje bespovratna sredstva za investicione projekte u proizvodnom sektoru i sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine (Uredba Vlade iz 2010.)

– NSZ i Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova daju subvencije za novo zapošljavanje i samozapošljavanje;

– Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj daje subvencije za primenu novih tehnologija

– Agencije: VIP (www.vip.org.rs) i SIEPA (www.siepa.gov.rs) pomažu izvoz.Investirajte u turizam Kovačice – prezentacija

Invest in Kovačica – presentation, english

Postojeći investitori
Spisak investitora koji su pokazali interesovanje za Opštinu Kovačicu.