Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Lov i ribolov

Prirodno okruženje kovačicke opštine ljubiteljima lova i ribolova pruža različite mogucnosti. Reka Tamiš i poribljena veštacka jezera u Debeljači pravi su izbor za strastvene pecaroše, dok je prostrani opštinski atar bogat sitnom divljači na koju se redovno organizuje zajedniki lov. U lovnoj sezoni učestvuju sva lovacka udruženja iz opštine, ali i lovci prispeli sa strane.

 

Lov

Lov u ravnici uvek se organizuje sa jednim ciljem, odnosno lovi se samo ono na šta se pošlo: zec, fazan, lisica ili divlja svinja. Skoro svako veće vojvođansko mesto ima svoje lovačko udruženje. U toku sezone lov se zakazuje i organizuje po nekoliko puta u različitim mestima. Bez obzira na kolicinu lovine, svaki lov se završava zajedničkim sastankom, uz ručak ili večeru, pesmu i veselje.

Lovačke manifestacije u opštini Kovačica:

”Lisici u pohode” – skup lovaca regionalnog značaja na koji dolaze gosti iz cele Vojvodine i Srbije. Skup se organizuje svake godine u februaru, u različitom mestu opštine.

U Kovačici se svake godine sredinom juna (od 15. do 18.juna) organizuje opštinsko takmicenje u gađanju glinenih golubova. Osim ovoga, svako lovačko udruženje po selima pojedinačno organizuje svoja takmičenja u gađanju glinenih golubova, a najbolji predstavnici Kovačice kao opštinie učestvuju i u Banatskoj ligi.
Organizator ovih manifestacija je Lovačko udruženje opštine Kovačica.

U opštini Kovačica nema krupne divljači, a redovna sezona lova na sitnu divljač organizuje se od 15. oktobra do 15. januara. Za lov je potrebna posebna dozvola, koju izdaje Lovačko udruženje opštine Kovačica.

Kontakt osoba, sekretar LUOK, Cicka Pavel
tel: 013 662 234.

 

Ribolov

Debeljačka jezera
Na debeljackim jezerima od 2000. godine sportski ribolovci i rekreativci mogu da se bave komercijalnim ribolovom. Jezera su poribljena razlicitom vrstom rečne ribe: šaranom, štukom, babuškom, smuđem, amorom i somom.

Ovakav izbor mami hobi ribolovce, ali i profesionalne takmičare iz cele zemlje i inostranstva.

 

Reka Tamiš
U vodama svih vojvođanskih reka, pa time i Tamiša, najčešće se lovi šaran, som, bela riba, štuka i smuđ. Okolina Idvora pored kojeg protiče Tamiš predstavlja idealno mesto za pecaroše, bez obzira na to da li žele da pecaju na uređenom prostoru njegove obale ili na vodi. Određenih pravila o tome gde se koja riba može upecati nema, ali je zato dobro poznata ribolovna sezona za odredenu vrstu ribe. Sezona ribolova na šarana traje od 01.06. do 30.03., na soma 16.06. do 30.05., a na štuku 01.04. do 30.09.