Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Prirodna izletišta


Višnjičkov – Padina

Izletište Višnjičkov nalazi se nadomak Padine i predstavlja omiljeno mesto za provod meštana ovog sela i okoline. Izletište je dobilo ime po brojnim sadnicama višanja koje su se tu nekada nalazile. Do njega se stiže letnjim putem koji vodi iz sela.

Alaš – Padina

Izletište Alaš nalazi se na 3 kilometra udaljenosti od Padine. U njegovoj okolini nalazi se strelište i dolap, stari bunar iz kog je ranije voda vađena uz pomoć životinjske snage.


Strelište – Padina


Dolap – Padina


Gornja i  Donja dolina – Padina

Padina se nalazi na početku deliblatske peščare. Severno od Padine dolina ide pravcem istok-zapad a zatim pravcem sever-jug tako da dolina deli selo na istočni i zapadni deo.
Severni deo sela zove se gornja dolina a u južnom delu je donja dolina.
Prilikom naseljavanja pre 200 godina sve je bila pustara, prvi naseljenici nisu dugo ostali jer nisu imali vode. Zbog toga je vojvoda Ljudevit kao upravnik vojne granice naredio doseljenje još 80 porodica i na državni trošak naredio je iskopati pet novih zidanih bunara. U dolini je bilo svega  sedam kopanih bunara.  Privatno su iskopana još dva bunara. Dva bunara su bušena i voda se dobijala pomoću pumpe u centru sela ina kraju sela koji se zove čaba. Iz ovih bunara ljudi se snabdevali vodom vukući vodu pomoću konja, točili je u burad i nosili kući u cisterne.

Vašarište – Debeljača

Debeljački vašar je nadaleko poznat i on se održava preko sto godina u Debeljači.
Debeljačko vašarište prostire se duž celog južnog oboda sela i predstavlja omiljeno izletište i okupljalište meštana.
Prva pijaca je održana 10. avgusta 1862. godine. U početku je trajao 3-4 dana i održavan je tri puta godišnje. Danas vašar organizuje  JKP “4. Oktobar“  i održava se 6 puta godišnje (mart, april, jun, avgust, septembar, novembar) uvek petkom i traje jedan dan. Na vašaru koji je uzgred i najveći u Banatu, prodaje se stoka, tu su i razne zanatlije, šeširdžije, opančari, obućari i mnogi drugi. Na vašaru ima šatora sa živom muzikom, dobrim pićem i hranom, poslastičara od kojih se može kupiti medeni kolač sa ogledalom, tu su ringišpili kao i igračke za najmlađe. Vašar je izuzetno mesto za trgovinu, okupljanje i druženje.

Šuma između Debeljače i Padine – Debeljača

Između Padine i Debeljače nalazi se Bucka, omiljeno mesto prvomajskih izletnika. Do ove šume se stiže letnjim seoskim putem koji spaja ova dva sela.

Debeljački salaš – Debeljača

Debeljački salaš je jedno od retkih autentičnih mesta te vrste u okolini. Njegovi vlasnici bave se uzgojem domaćih životinja i proizvodnjom vina.

Jarmočisko – Kovačica

Na istočnom obodu Kovačice nalazi se Jarmočisko, šuma kroz koju prolazi trim staza. Mesto je pogodno za kampovanje, izlete i rekreaciju.

Jordan – Kovačica