Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Mesec dana posvećenih Mihajlu Pupinu

U Biblioteci grada Beograda 14. aprila je otvorena manifestacija “Mihajlo Pupin – Touching the hot spots of life” sa ciljem da se promoviše Pupinovo naučno i duhovno nasledje i samim tim da se podseti na njegov život i rad, ali i ukaže poštovanje patrioti, naučniku i književniku. Autori projekta iz Udruženja građana “Quality concept” Aleksandra Ninković Tašić i Davor Arsić, istakli su na otvaranju da je cilj manifestacije da “pokaže zahvalnost i poštovanje velikom čoveku” i izrazili nadu da će taj događaj doneti korist društvu i biti inspiracija mladima, koji žele da se bave naučnim radom.

Otvaranju su prisustvovali i Stevan Kapunac, direktor doma kulture u Idvoru i predsednik Saveta MZ Idvor Duško Belić.

Zamenik sekretara za kulturu Grada Beograda i predsednik Organizacionog odbora projekta Beograd 2020 Aleksandar Petković rekao je da Grad daje snažnu podršku ovom projektu, a kako se Beograd takmiči u trci za prestonicu kulture 2020. godine, treba promovisati sve kulturne potencijale. Direktorka Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” Stela Filipi Milutinović koja je podsetila da je Pupin toj instituciji poklonio više od 500 knjiga.

Profesor sa Fakulteta za inženjerski menadžment Vladimir Tomašević, rekao je da ovakve dogadjaje treba treba uvek organizovati a ne samo kada je u pitanju neka godišnjica. Na otvaranju su govorili i počasni gradjanin Idvora i direktor Selak fondacije Milan Božić kao i Anja Ranković PR Muzeja nauke i tehnike.

Organizatori su pripremili i specijalne novine “Mihajlo Idvorski Pupin”, kako bi mladima bilo lakše da pronađu nove i nepoznate informacije o velikom naučniku.

Organizatori su najavili da će jedna od sledećih akcija biti da se Pupinova autobiografska knjiga “Sa pašnjaka do naučenjaka” uvrsti u školsku lektiru. U okviru manifestacije koja će trajati narednih mesec dana biće organizovani brojni programi koji popularišu nauku i kulturu. Program će se održavati na brojnim lokacijama, ulicama Beograda i kulturnim institucijama koje su se uključile u projekat: Beogradsko dramsko pozorište, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej, Biblioteka grada Beograda, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”.

Vest preuzeta sa sajta RTV OK.

Vest su preneli i POLITIKA, Blic, sajt B92 i drugi mediji.