Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Dan planete Zemlje

Danas se obeležava Dan planete Zemlje. Manifestacije u Srbiji i širom sveta. Akcija “Velikog spremanja Srbije” 4. juna, najavio ministar Oliver Dulić.
Pod sloganom “Milijarda zelenih dela”, u 175 zemalja obeležava se Dan planete Zemlje. Taj dan obeležava se u Srbiji različitim manifestacijama i akcijama koje imaju za cilj da skrenu pažnju građanima na značaj očuvanja životne sredine.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je sve građane da se uključe u akciju “Velikog spremanja Srbije” 4. juna i na taj način doprinesu da i zemlja postane čistija i zdravija za život.

Prema njegovim rečima, čišćenjem divljih deponija i smetlišta na Južnoj Moravi i Jablanici u okviru akcije “Očistimo Srbiju”, počelo je ovogodišnje “Veliko spremanje Srbije”, koje će trajati sve dok problem divljih deponija i smetlišta ne bude rešen u potpunosti.

On je naveo da se od 164 registrovanih deponija, čak 25 nalazi na manje od 50 metara od vodotokova, od čega 14 na samoj obali ili površini vode.

“Kada smo pokrenuli akciju Očistimo Srbiju, tek 60 odsto domaćinstava u Srbiji bilo je pokriveno organizovanim odnošenjem otpada. Prvobitno je planirano da se do 2014. godine taj procenat poveća na 75 odsto, ali preliminarni podaci pokazuju da bismo već do kraja ove godine mogli da postignemo taj cilj”, istakao je Dulić.

Prema njegovim rečima, do sada je nabavljeno hiljade kanti i kontejnera i desetine kamiona za odnošenje smeća, a nastaviće se i sa sufinansiranjem aktivnosti lokalnih samouprava na čišćenju divljih deponija.

Dulić je rekao da su kazne za zagađivače životne sredine povećane i do 10 puta, Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o zaštiti životne sredine.

Međunarodni Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine, a cilj je pomoć čoveku da ponovo uspostavi kontakt s prirodom, odnosno da ukaže na zagađivanje vazduha i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata i drugo.