Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Dan seoskih žena u Subotici

Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine održao se 13. oktobra 2012. godine u Suboticu. Na sajmu je učestvovalo više od 150 udruženja žena, među kojima su svoju radinost prezentovale i žene iz opštine Kovačica. Kovačičanke i Padinčanke su predstavile slovačku tradiciju, istakli su narodnu nošnju, vezove, lutkice od lišća kukuruza i naravno kolače oko kojih su se posetioci sajma rado zadržavali. Dva uruženja iz Debeljače svojim izlaganjem su predstavili mađarsku kulturu. Njihovi štandovi bili su popunjeni raznim vezovima, suvenirima, sitnim kolačima i naravno ništa bez „čige“ – domaći rezanci za supu. Članice Udruženja slikarki iz Uzdina su popunile svoj štand raznim formatima svojih slika, kao i goblenima, dok je udruženje žena Bakice iz Uzdina bilo uočljivo i prepoznatljivo svojom šarolikošću narodnih nošnji. Takođe, kao i kod ostalih žena iz opštine i kod njih su mirisali kolači. Udruženje iz Crepaje je promovisalo vez, crepajačku tradiciju konjarstva, ali najveća gužva se stvarala oko šarenih zatvorenih tegli ajvara, voća i povrća, kao i krempite.

Ova manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena, kao i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine i Grada Subotice, a naše žene iz opštine su na najbolji način pokazale njihovo umeće. Njihov odlazak do Subotice sponzorisala je Opština Kovačica.

Fotografije pogledajte na FB stranici, ovde: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=377212565688985&set=a.280632838680292.65597.265292813547628&type=1&theater

Tekst napisala: Ivana Zovko, pripravnica u TOOK