Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Dodeljene Pupinove nagrade

altNa dan proslave rođendana Mihajla Pupina, 9. oktobra ove godine, Srpska akademija nauka i umetnosti je dodeljivala priznanja svojim pronalazačima. Takođe, Regionalni centar za talente iz Pančeva upotpunio je svečanost dodelom nagrada za najbolje mlade talente. Sve se dešavalo u Idvoru.

Moto ovih susreta je Put u Inovacijsko društvo – rešenje ekonomskih problema sa željom da se pomogne Srbiji, kako je to i Mihajlo Pupin radio. Mihajlo Idvorski Pupin bio je izvanredan naučnik, pronalazač, dobrotvor i rodoljub.

Prisutnima su se obratili osnivač Fonda Mladen Selak, predsednik Skupštine opštine Kovačica Jan Puškar i Milan Božić, predsednik Fondacije i promoter ovih susreta. Posle toga je usledila svečana dodela priznanja najboljim pronalazačima i stvaraocima iz oblasti inovativnog stvaralaštva u 2012. godini. Ovogodišnji žiri obnovljenog Pupinovog fonda Selakove fondacije radio je u sastavu:  Mr. Đuro Borak, predsednik, Lazar Bunović, zamenik predsednika, Milan Božić, član, Slavica Popović, član i Mr. Snežana Šarboh, član.  Ove godine dodeljene su sledeće nagrade:

1. Pupinova medalja, za izuzetan doprinos razvoju IP čiji je Pupin zaštitni znak, dodeljenja je prof. dr Jovanu Todoroviću (dao veliki doprinos u proučavanju i istraživanju trenja materijala posebno u kočnicama i spojnicama motornih vozila, bio je jedan je od ključnih ljudi Inovacijskog pokreta u Jugoslaviji iz Srbije, sa velikim zaslugama što je kao predsednik Saveza pronalazača Srbije izvršio snažnu transformaciju te društvene organizacije iz esnafske u društvenu i tako ojačao aktive pronalazača u fabrikama) i protojereju Savi Joviću (autor je knjigeHristov svetosavac Mihajlo Pupin, izuzetno delo gdese posebno ukazuje na hrišćanske vrednosti Mihajla Pupina i Pupinov doprinos da se poveže nauka i religija).

2. ZLATNU MEDALJU TESLA-PUPIN, za pronalazača godine žiri je dodelio ing.Danetu Minčiću, direktoru Sektora za proizvodnju u fabrici FRIKOM a.d. i proglasio ga pronalazačem godine 2012.

3. Simićeva novčana nagrada legendama inovacijskog pokreta. Ove godine nosioci ove nagrade su: Dr.Manigodić Milenko, Marković Ljubica i Lojanica Zorka.

4. SELAKOVA NAGRADA ZA NAJBOLJU KNJIGU je takođe pripala protojereju Savi Joviću za knjigu Hristov svetosavac Mihajlo Pupin.

5 Zlatna medalja sa likom Mladena Selaka, mladim pronalazačima. Žiri je dodelio tri zlatne metalje Mladen Selak, i to: Nikola Tepavac,učenik je 4. razreda Gimnazije „Dušan Vasiljev“ iz Kikinde (inicijator i organizator ideje da se u Kikindi održi sajam nauke pod nazivom „Wall-e Fest 2012“, predavač u oblasti robitike na samom sajmu i osvajač prvog mesta i zlatne medalje za konstruktivnog robota „Valdi 1“  koji je rezultat njegovog kreativnog rada); KOMPJUTER U AKVARIJUMU /AQUA-COMP/, Učenici: Miljan Stošić; Nikola Đorić; Lazar Vasić; Aleksandar Ranđelović, Anica Spiridonović, Mentori: Igor Arsić, Snežana Vučić iz Tehničke škole „Rade Metalac“- LeskovacROBOTSKA RUKA TRZ12, Učenici: Milan Vujić, Stefan Jovanov, Petar Dopuđa, Mentor: Miroslav Cimeša , Elektrotehnička škola “Nikola Tesla“ – Beograd

Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra za talente iz Pančeva je dodelio nagrade mladima pronalazačima.

Posle ceremonije dodele nagrada, otvarena je izložba pod nazivom „Pojas simbolika kruga“ kustosa etnologa Narodnog muzeja Pančeva Svetlane Misicki.

Izvor: Mirjana Belić i DK Mihajlo Pupin Idvor