Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Sajmovi Ecofair i Energetika 2012

altMeđunarodni sajmovi zaštite životne sredine i energetike – ECOFAIR i ENERGETIKA 2012 otvoreni su 10. oktobra na Beogradskom sajmu i trajali su do petka 12. oktobra. Pod sloganom „Priključi se“ na 9. ECOFAIR-u i 8. ENERGETICI svoje proizvode i usluge predstavilo je oko 250 izlagača iz zemlje i sveta.

Na ovogodišnjem sajmu je po prvi put učestvovala i Opština Kovačica, koju je  predstavljalo Odeljenje za urbanizam, stambeno – komunalne i inspekcijske poslove.

Sajmove je otvorila Zorana Mihajlović, ministarka energetike i ekologije. “Naši ciljevi i prioriteti su povećanje energetske efikasnosti, izgradnja novih elektroenergetskih i drugih infrastrukturnih objekata, korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenjenje adminstrativnih procedura. U zaštiti životne sredine prioriteti su otvaranje novih reciklažnih centara i smanjenje emisije štetnih gasova” rekla je Zorana Mihajlović.

Razvoj energetskih potencijala Srbije i planovi za nova tehnička, tehnološka i ekološka rešenja teme su kojima su se u okviru izlagačkog ali i stručnog pratećeg programa bavili izlagači i njihovi gosti. Učesnici ENERGETIKE su bili proizvođači i distributeri struje, nafte, uglja i gasa, firme specijalizovane za obnovljive izvore energije i njihovo efikasno korišćenje. Na ECOFAIR-u se predstavljaju firme koje se bave otpadom, reciklažom i ozelenjavanjem. Takođe su se na sajmu predstavili I razni gradovi i opštine koji su postigli značajan napredak u pogledu ekologije i energetike u proteklom periodu, među kojima se nalazi i opština Kovačica.

Na ovogodišnjem sajmu je po prvi put učestvovala i Opština Kovačica, koju je  predstavljalo odeljenje za urbanizam, stambeno – komunalne i inspekcijske poslove. Predstavljeni su brojni realizovani projekti, kao I brojni projekti koji su u fazi realizacije, sa kojima opština Kovačica iz godine u godinu poboljšava stanje životne sredine u opštini.

Među realizovanim projektima, koje je naša opština predstavila, našli su se projekti kao što su postavljanje solarnih panela;  uvođenje organizovanog iznošenja smeća od strane firme “Brantner d.o.o.; kontrolisana proizvodnja povrća koju kontroliše Institut Tamiš; izgradnja Ekološke česme kao i ostali projekti koji su vezani za ekologiju, unapređivanje zaštite životne sredine I poboljšanje kvaliteta života na teritoriji naše opštine.

alt

tekst napisala: Marina Benka, pripravnik u Odeljenju za urbanizam, stambeno – komunalne i inspekcijske poslove