Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Predavanje o prevencijama malignih oboljenja kod žena

Udruženje žena Kovačica i Komisija za rodnu ravnopravnost Opštine Kovačica su juče 18.10.2012. sa početkom u 18 časova zajednički organizovale predavanje o prevencijama malignih bolesti kod žena. Predavanje je bilo organizovano više kao druženje, razmena iskustava kroz priču. Gosti: Dubravka Malohodžić, Maja Volk i dr. Mirjana Nikolić-Đokić. Druženje je organizovano u prostorijama Udruženja žena Kovačica. Pedesetak prisutnih se juče družilo sa tri gošće iz Beograda. Bilo je zabavno, poučno, iskreno…

Gošće su rekle da im je ovaj poziv od Udruženja žena Kovačice i Komisije za RR opštine Kovačice dao ideju da slična druženja-predavanja organizuju širom Srbije. Ovu akciju su najavile i u gostovanju na Studiju B u subotu 13.oktobra. Tako je Kovačica postala prva destinacija u tzv. ‘’karavanu zdravlja’’.

Dubravka Malohodžić, po struci medicinska sestra, osnovala je asocijaciju Žena plus, koja se bavi problemima dece zaražene HIV-om. Asocijacija Žena plus je posvećena ženama i njihovoj deci oboleloj od HIV-a. Ona već 20 godina živi sa virusom HIV-a, vodi normalan život, bori se protiv diskriminacije osoba sa HIV-om i dokazuje da se može živeti normalno.

Jedna od voditeljki emisije Žene, Maja Volk, otvoreno je govorila na koji način se tri godine borila sa rakom grla. Dramaturg i profesor dramaturgije, pisac, scenarista, muzičar, vajar, u poslednje vreme najpoznatija je kao deo voditeljske petorke emisije Žene na TV Prva, Maja Volk (52) posle niza mučnih godina napokon živi svoj život punim plućima, ne dozvoljavajući da bilo šta naruši odnos koji je izgradila sa ćerkama i sinom. Ova svestrana dama ne krije da ju je teška borba sa rakom grla pre tri godine, promenila iz korena, ali joj donela i potpuno nove navike koje su je učinile srećnijom. Svoje bogato životno iskustvo i čvrsta uverenja koja je izgradila u najtežim danima, Maja rado prepričava u jednoj od najgledanijih TV emisija, a nama je otkrila na koji način se borila sa tumorom. Predstavila je i svoje knjige recepata zdrave ishrane.

Još jedan gost na predavanju u Kovačici bila je doktorka ginekolog sa VMA, dr. Mirjana Nikolić-Đokić koja je pričala o potrebi prevencije, redovnim pregledima I potencijalnim uzrocima raka grlića materice. Doktorka je odgovarala na pitanja prisutnih.

Predavanje je potrajalo do 20 časova, dok su gošće I posle odgovarale na pojedinačna pitanja prisutnih žena.