Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU ZA PROJEKAT ”REGIONALNI CENTAR ZA UPRAVLJANJE OTPADOM ZRENJANIN”

U zrenjaninskoj Gradskoj kući juče je upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumevanju za projekat “Regionalni centar za upravljanje otpadom Zrenjanin”. Memorandum su potpisali predstavnici grada Zrenjanina i četiri opštine koje su uključene u projekat – Žitište, Sečanj, Kovačica i Titel. U ime opštine Kovačica, potpis na ovaj dokument stavio je rukovodilac odeljenja za Urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Ivan Babka.

Potpisivanju su prisustvovali i eksperti EU – članovi tima MISP programa podrške razvoju infratsrukture lokalne samouprave u Srbiji (Municipal Infrastructure Support Pogramme), na čelu sa Fricom Jakmom, vođom tima.

Koordinator projekta, Ana Vujinov iz Odeljenja za zaštitu životne sredine Grada Zrenjanina, navela je da se radi o strateškom projektu od velikog značaja, koji ima za cilj dugoročno rešavanje problema uklanjanja komunalnog otpada u regionu srednjeg Banata, ali i delu Bačke, s obzirom da u njemu učestvuje potiska opština Titel.

Obraćajući se potpisnicima Memoranduma, predstavnik MISP Fric Jakma rekao je da, nakon potpisivanja dokumenta, sledi sastanak Radne grupe koja će nastaviti da radi na projektu.
– Uveren sam da će naš rad biti uspešan i da će učesnici biti zadovoljni rezultatima – dodao je on.

Suština projekta jeste da će se komunalni otpad dopremati u jedan regionalni centar, u kom će se vršiti njegova separacija i reciklaža, po evropskim normativima i savremenoj praksi u ovoj oblasti. Preostali otpad, koji ne podleže reciklaži, deponovaće se pod kontrolisanih uslovima u telo buduće deponije, kako ne bi zagađivao životnu sredinu. Projektu se pristupa sa tehničkog, ali i finansijskog gledišta, kako bi se odabralo najoptimalnije rešenje.

Ukoliko se sve faze realizacije ovog projekta budu odvijale po planu, završetak projektno-tehničke dokumentacije može se, u nekim idealnim uslovima, očekivati 2015. godine.

Vest preuzeta sa sajta: www.zrenjanin.rs

alt