Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Sastanak Instituta Tamiš i Opštine Kovačica

{jcomments off} 

 Dana 27.02.2013. godine održan je sastanak u Opštinskoj upravi Kovačica sa predstavnicima Savetodavne službe AP Vojvodine “Institut Tamiš” iz Pančeva.

Na dnevnom redu sastanka bile su tri trenutno aktuelne teme:

– Informisanje poljoprivrednika o podsticajnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede

                              – Nastavak Programa kontrolisanja proizvodnje povrća

                              – Obavezna analiza zemljišta.

Sastanku su prisustvovali ispred Instituta Tamiš: Bogdan Garalejić, Nikola Škrbić i Maja Sudimac, a ispred Opštinske uprave Kovačica: rukovodilac Odeljenja za privredu i LER Marija Benka Hrješik i stručni saradnik za poljoprivredu Jozef Havijar.

Na temu informisanja poljoprivrednika dogovorena je saradnja Instituta Tamiš i Opštinske uprave Kovačica. Stručnjaci iz Instituta Tamiš će vršiti dežurstva u naseljima opštine Kovačica, gde će pružati poljoprivrednicima neophodne informacije vezane za podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede. Međutim, zbog malog broja savetodavaca za ovu teritoriju, Institut Tamiš nije u mogućnosti da vrši dežurstva svakodnevno u svim naseljima, pa će poljoprivrednici moći iste informacije da dobiju i u Opštinskoj upravi Kovačica od Jozefa Havijara.

Vezano za Program  kontrolisane proizvodnje povrća na teritoriji opštine Kovačica, rečeno je da se taj program, koji se dobro pokazao prošle godine, ove godine nastavlja. Trenutno se očekuje predlog programa Instituta Tamiš za dalju saradnju vezanu za ovaj projekat.

Što se analize zemljišta tiče, na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednici su u obavezi da vrše analizu zemljišta na prisustvo hranljivih materija i da na osnovu toga dobiju preporuku đubrenja i plodoreda. Ove analize se mogu izvršiti u Institutu Tamiš, koji su ovlašćeni za ovakve poslove. Dodatne informacije vezano za ovu temu poljoprivrednici mogu dobiti u Opštini Kovačica od Jozefa Havijara.

alt