Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Program podrške regionalnom i lokalnom razvoju u 2013. godini

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I LOKALNE SAMOUPRAVE raspisuje JAVNI POZIV za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške regionalnom i lokalnom  razvoju u 2013. godini za meru povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti i meru  sufinansiranja učešća akreditovanih regionalnih razvojnih agencija i jedinica lokalne samouprave u realizaciji regionalnih i lokalnih projekata.

Program podrške regionalnom i lokalnom razvoju u 2013. godini sprovodi se u cilju podrške ravnomernom regionalnom razvoju, povećanja konkurentnosti u regionima i jedinicama lokalne samouprave, unapređenja međuopštinske, međuregionalne, prekogranične i međunarodne saradnje.

Program obuhvata tri mere:

  • Mera povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti
  • Mera sufinansiranja učešća akreditovanih regionalnih razvojnih agencija i jedinica lokalne samouprave u realizaciji regionalnih i lokalnih projekata
  • Mera sufinansiranja godišnje članarine jedinica lokalnih samouprava za rad i poslovanje akreditovanih regionalnih razvojnih agencija

Sredstva predviđena za realizaciju Programa u 2013. godini iznose 70 miliona dinara. Pravo na korišćenje sredstava, u zavisnosti od mere, imaju srednja privredna društva, akreditovane regionalne razvojne agencije i jedinice lokalne samouprave koje ispunjavaju uslove iz Javnog poziva.

U cilju povećanja privredne aktivnosti i konkurentnosti preduzeća u lokalnim samoupravama koje su po stepenu razvijenosti svrstane u treću i četvrtu grupu (Opština Kovačica je u trećoj grupi), kroz Meru povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti, predviđano je sufinansiranje troškova preduzeća koji se odnose na usklađivanje sa zahtevima standarda za proizvod.  To podrazumeva izgradnju,  dogradnju, adaptaciju i investiciono održavanje  objekata preduzeća za potrebe usklađivanja sa zahtevima standarda za proizvod (npr. CE, HACCP, ISO 16949, GOST-R, KOSHER i dr.). Program podržava i aktivnosti na razvoju novog i poboljšanju postojećeg i promocije proizvoda.

Više o uslovima konkurisanja i obrasci:

Javni poziv za Program podrške regionalnom i lokalnom razvoju u 2013.

Uredba o utvrđivanju Programa podrške regionalnom i lokalnom razvoju u 2013.

Kriterijumi i obrasci za Meru povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti

Javni poziv će biti otvoren do 1. novembra 2013. godine odnosno dok se ne utroše raspoloživa sredstva.