Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Poseta ministra Dušana Čaploviča opštini Kovačica

Ministar obrazovanja, nauke i sporta u Vladi Republike Slovačke Dušan Čaplovič predvodio je visoku delegaciju Vlade Slovačke Republike u trodnevnoj zvaničnoj poseti našoj zemlji.

U ponedeljak (21. oktobra) je ministar Čaplovič nakon sastanka sa srpskim ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislavom Jovanovićem boravio u zvaničnoj poseti našoj opštini. Dva ministra razgovarala su o budućoj saradnji dve države u oblasti obrazovanja, odnosno na koji način će se uzajamno pomagati. Ministar Čaplovič je pozvao našeg ministra u zvaničnu posetu Slovačkoj republici, kako bi ovaj sporazum zvanično i potpisali.

Poseta naše opštine je otpočela odlaskom na grob svojih predaka u Kovačici, zatim je posetio osnovnu školu “Maršal Tito” u Padini, kao i Galeriju naivne umetnosti u Kovačici. Ministar Čaplovič je u našoj opštini bio u pratnji ambasadora Slovačke republike u Srbiji Jana Varše, konzula u Ambasadi Slovačke Republike Olge Benjove, pokrajinskog poslanika Martina Zlohe i predsednika Opštine Kovačica Miroslava Krišana.

U Padini se sreo sa direktorom škole Ladislavom Petrovičom i celim kolektivom. U razgovoru sa ministrom bilo je reči o poseti učenika, ali i profesora ove škole Slovačkoj republici, o raznim seminarima i radionicama.

Profesori su kao glavni problem naveli, da nema dovoljno sredstava, kako bi veći broj dece imalo prilike da ode u Slovačku.

Dan nakon poste našoj opštini ministar Slovačke republike sastao se sa srpskim ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem. Oni su razgovarali o budućoj saradnji dveju država, a prema rečima ministra Čaploviča, priprema se sporazum o saradnji u oblasti sporta i omladinskog sektora.

On je dodao, da je reč o raznim evropskim programima i projektima, koje će Srbija moći koristiti u oblasti sporta, omladine, obrazovanja, nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, pošto, kako je naveo, siguran je da će od januara iduće godine početi pristupni pregovori sa Srbijom o članstvu u Evropskoj uniji.