Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Otvorena spomen-kuća slikara naive Martina Jonaša

alt

altPredsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić i potpredsednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike, Miroslav Lajčak otvorili su u Kovačici spomen-kuću poznatog slikara naive, Martina Jonaša. Oni su tim povodom izjavili da je ova spomen kuća ”simbol prijateljstva između dva naroda i dve države’’.

Rodna kuća Martina Jonaša, na godišnjicu njegovog rođenja (9. maj 1924.), pretvorena je u spomen-muzej. Realizaciju ovog projekta omogućili su Vlada Slovačke Republike, Vlada AP Vojvodine, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Opština Kovačica.

Na svečanosti povodom otvaranja spomen-kuće Martina Jonaša, okupili su se meštani ovog naselja i brojni gosti, pripadnici slovačke nacionalne zajednice u Vojvodini.

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne zajednice Ana Tomanova-Makanova potpisala je sa direktoricom Galerije naivne umetnosti u Kovačici Marijom Raspir sporazum kojim je vlasništvo i briga o spomen-kući Martina Jonaša predata ovoj Galeriji.

Martin Jonaš, koji je živeo i radio u Kovačici, stekao je svetsku slavu. On je jedan od osnivača kovačičke naive, koja je postala u svetu prepoznatljiva po velikom broju Slovaka iz ovog banatskog mesta, koji su stvarali na polju naive bez ikakvog slikarskog obrazovanja.

Spomen-kuća Martina Jonaša je dokument o životu ovog umetnika. Zidovi sobe u kojoj je slikao prekrivene su fotografijama, medaljama i diplomama. Police prepune stručne literature, fascikle sa obimnom korespodencijom, časopisi i novine iz celog sveta. Tu je i zbirka slika, istorijskih dokumenata, knjiga i starih periodičnih izdanja koja se odnose na istoriju slovačke zajednice u Vojvodini. Na slikama Martina Jonaša glavni motivi su ljudi, seljaci sa velikim rukama i teškim nogama, sa malom glavom, u scenografiji sa slovačkim kućama i poljima – karakteristična hronika teškog seljačkog života oslikana ličnim životnim iskustvom samog autora.

Još fotografija sa ovog događaja možete pogledati na FB stranici TOOK-a: https://www.facebook.com/TOOKovacica/media_set?set=a.718605671516632.1073741838.100001016188257&type=1 

(Delovi teksta i fotografije preuzete sa www.vojvodina.gov.rs)