Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Promocija Kovačice na aerodromu

 U narednih 12 meseci promociju na aerodromu, u vidu bilborda postavljenih na najatraktivnijim pozicijama, imaće nove lokalne samouprave koje su stekle NALED-ov certifikat o povoljnom poslovnom okruženju – Kovačica, Kula, Nova Varoš, Odžaci, Pirot, Ruma i Smederevo, kao i region Vojvodine koji je, po oceni Financial  Times-a, prvi u Evropi po cenovnoj efikasnosti.

Konferencijom “Čekirajte se za bolje poslovanje: Investirajte u Srbiju”, održanom 6. juna 2014. na beogradskom aerodromu, obeležen je početak četvrtog ciklusa nacionalne kampanje za promociju ulaganja u Srbiju, koju sprovodi NALED u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Aerodromom „Nikola Tesla“.

„Reč je o jedinstvenoj kampanji u svetu u okviru koje su na beogradskom aerodromu predstavljene mogućnosti za ulaganje u najuspešnije lokalne samouprave u našoj zemlji i ciljane grane privrede. U prethodne tri godine, pred gotovo 10 miliona putnika, predstavljena su 23 grada i opštine i primeri uspešno realizovanih investicija“, izjavio je u uvodnom delu Vladimir Milovanović, član Nadzornog odbora NALED-a i generalni direktor Energoprojekt holdinga.

Podrška realizaciji ovogodišnje kampanje obezbeđena je kroz projekat “Povoljno poslovno okruženje kao pokretač razvoja Vojvodine” u okviru kojeg NALED i Pokrajinski sekretarijat rade na kreiranju podsticajne poslovne klime i uvođenju standarda kvalitetnog poslovnog ambijenta u vojvođanskim lokalnim samoupravama, uz fokus na ulaganja u poljoprivredu, prehrambenu, automobilsku i farmaceutsku industriju, IT i obnovljive izvore energije.

Na konferenciji na beogradskom aerodromu, kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih lokalnih samouprava, privrede i diplomatskog kora, u panel diskusiji na temu kako privući investicije i pokrenuti razvoj, govorili su Jelena Spasić, pomoćnica ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu,  H.E. Leo D’Aes, ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji, Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš, Jim Toft Nielsen, direktor kompanije Grundfos Srbija i Dušan Marijan, predsednik opštine Odžaci.

„Kroz nagrade koje smo dobili pokazali smo da možemo da dostignemo najviše standarde, kao i da ih održimo i to je veliko priznanje da radimo kako treba. Početkom 2015. svi gradovi i opštine u Vojvodini imaće strategije razvoja i svi oni sada imaju Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Do sada je Vojvodina privukla 6,5 milijardi evra investicija i otvoreno je više od 66.000 radnih mesta“, rekao je Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Iako sve lokalne samouprave posluju u istim zakonodavnim okvirima, samo su neke od njih prepoznate kao opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem, što zavisi i od napora lokalnih samouprava koji ulažu u razvoj. Stvaranje povoljnog poslovnog okruženja je prateća mera da bismo održali imidž Srbije kao dobre destinacije za ulaganja. Iako će kroz reformu javne uprave Zakon o državnoj upravi i lokalnoj smaoupravi biti unapređen, oblast delovanja i nadležnosti lokalnih smaouprava zavisiće i od drugih zakona kao što je Zakon o javnim nabavkama, Zakon o planiranju i izgradnji – rekla je Jelena Spasić, pomoćnica ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš istakao je da je u njihovoj opštini isplativo ulagati u oblasti poljoprivrede, turizma i obnovljivih  izvora energije. Kako je Paunović rekao, kada bi se lokalnim samoupravama kroz zakonodavni okvir dala veća nadležnost u radu u odnosu na centralni novo, mnoge od njih, naročito one koje pripadaju kategoriji nerazvijenih, povećale bi šansu za razvoj i privlačenje investicija.

Kao razloge  zašto su baš Srbiju izabrali kao destinaciju za ulaganje, Jim Toft Nielsen, direktor kompanije Grundfos Srbija naveo je relativno brzo dobijanje neophodnih dozvola i kvalitetnu radnju snagu koju su pronašli u opštini Inđija. Prema oceni ambasadora Kraljevine Belgije H.E. Leo D’Aes, Srbija bi privukla nove investicije ukoliko bi se smanjila opštinska administracija, a certifikacija koju NALED sprovodi je dobar put ka tome i predstavlja primer dobrog upravljanja.

Gradovi i opštine koji će biti promovisani na beogradskom aerodromu imaju sva potrebna planska i strateška dokumenta, Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, Privredni savet, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, adekvatnu infrastrukturu i transparentnu i stimulativnu poresku i podsticajnu politiku. Ispunjavanjem zadatih standarda ove opštine i gradovi su postali spremniji za investicije i nude bolje uslove od ostalih.