Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Konferencija predstavljanja projekta za radnu praksu

17.06.2015. godine je u Opštini Kovačica održana konferencija predstavljanja projekta “Radnom praksom do novih radnih mesta u južnom Banatu.”

Na konferenciji su se obratili:Danka Grozdanović – načelnik Opštinske uprave Opštine Kovačica, Marina Kahrić-Lazić – menadžer projekta i Svetlana Glavaški – predstavnik partnera na projektu Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat. Projekat je predstavila Sabina Kiš – član projektnog tima iz Opštine Kovačica.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, nosilac projekta je Grad Pančevo, a partneri na projektu su Opštine Kovačica i Plandište i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat.

Osnovni cilj projekta je smanjenje dugoročne nezaposlenosti i povećanje zapošljivosti mladih u južnom Banatu pomoću neformalnog obrazovanja, a kroz saradnju i umrežavanje sa poslodavcima i drugim relevantnim akterima.
Smanjenje nezaposlenosti mladih i otvaranje novih radnih mesta predstavljaju jedan od prioriteta razvoja naših lokalnih zajednica. Osnovni instrument za rešavanje tog problema leži u povećanju zapošljivosti mladih koje se ostvaruje obrazovanjem mladih prema tržišnim potrebama poslovnog sektora, unapređenju njihovih znanja i veština iz različitih oblasti i podsticanju preduzetništva. Naš projekat teži da uspostavi mehanizam koji pospešuje zapošljivost mladih kroz međusektorsku saradnju, a time unapređujući njihov kvalitet života i podstičući ih da ostanu u svojoj lokalnoj zajednici.
Realizacijom ovog projekta kroz obuke koje su prilagođene potrebama poslodavaca i plaćenu radnu praksu povećaće se stepen zapošljivosti 70 mladih, nezaposlenih lica sa teritorije južnog Banata i dati doprinos smanjenju nezaposlenosti ove ciljne grupe. Sa druge strane, putem plaćene radne prakse, u kojoj će učestvovati 35 mladih, nezaposlenih lica sa teritorije južnog Banata pomoći će se i poslovnoj zajednici u pronalaženju i osposobljavanju adekvatne radne snage, kroz preuzimanje dela poslovnog rizika. Po završetku obuke projektni tim će dodeliti certifikate svim učesnicima obuke i izvršiće evaluaciju obuka. Po završetku radne prakse ovlašćeno lice iz mentorskog preduzeća će izdati potvrdu o obavljenoj praksi i izveštaj o prisustvu i zalaganju kandidata.

Iznos koji finansira Ministarstvo omladine i sporta RS je 3.094.000,00 dinara, a ukupan iznos projekta je 4.022.000,00 dinara. Projekat traje 8 meseci, počevši od 1. Juna 2015. godine.

Direktni korisnici projekta su nezaposlena mlada lica i privredni subjekti, mentori, koji će primiti nezaposlena mlada lica na radnu praksu

Indirektni korisnici ovog projekta su: predstavnici javnog sektora, poslovni sektor, nezaposleni, građani Kovačice, Plandišta i Pančeva

Nezaposlena mlada lica koja su prošla kroz program obuka prilagođenih potrebama poslodavaca i kroz tromesečni program radne prakse povećaće nivo svoje zapošljivosti, a cilj je da najmanje 18 njih nakon projekta ostvari zaposlenje , bilo kod mentorskih preduzeća bilo putem započinjanja sopstvenog biznisa.

https://www.facebook.com/MinistarstvoOmladineISporta?fref=ts

https://www.facebook.com/pages/Mladi-su-zakon-Ministarstvo-omladine-i-sporta/255144487831836?fref=ts