Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Poseta Ministra za rumune van granica Opštini Kovačica

Ministar za Rumune van granica Dan Stoenesku, pri Ministarstvu inostranih poslova Rumunije, posetio je Opštinu Kovačica.

 Nakon susreta sa direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije Suzanom Paunović i Predsednikom Odbora za ljudska i manjinska prava i ravopravnost polova pri Skupštini Srbije -Mehom Omerovićem, Ministar je posetio Opštinu Kovačicu gde se susreo sa predsednikom opštine dipl. ing. Janom Husarikom kao i zamenikom predsednika Jan Paulom.  Susretu su prisustvovali i Nj. Ekscelencija Ambasador Rumunije u Srbiji Daniel Banu, kao i konzuli u Vršcu i Zaječaru Dan Konstantin i Julijan Nicu i Ataše za kulturu Aleksandru Petruc.

 Tokom susreta Ministar je zahvalio rukovodstvu opštine na negovanju tradicionalnog duha tolerancije u našoj opštini i istakao da će pružiti punu podršku na unapređenju saradnje ove opštine sa partnerima u Rumuniji na različitim projektima koji se tiču poboljšanja kvaliteta života svih građana ove opštine. Rumunsko stanovništvo ove opštine treba da bude most razvijanja dobrih međususedskih odnosa između dveju zemalja, a naročitu prednost imaju one sredine koje prepoznaju snagu sinergije multietničnosti u svom društvu. Predsednik Opštine se zahvalio ovom prilikom na poseti i pruženoj podršci, te je naglasio važnost uključivanja i saradnje naše opštine sa diplomatskim predstavništvima i zemljama čiji narodi čine vekovnu komponentu ovih prostora i  Opštine Kovačica, a naročito Slovačke i Mađarske čija se poseta uskoro očekuje. Samo zajedno možemo napraviti jednu dugoročnu saradnju, pre svega na polju ekonomije i razvoja, a takođe i na kulturnom i drugim poljima od interesa za sve naše građane.  U zvaničnom obraćanju javnosti, na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rumunije, Ministar je naglasio podršku koju Rumunija pruža Srbiji na putu evropskih integracija. Nakon sastanka u prostorijama O.U. Kovačice, delegacija Opštine Kovačica je zajedno sa gostima prisustvovala ceremoniji obeležavanja 25 godina postojanja organizacije Zajednica Rumuna u Srbiji, koja se uz koncert maestra George Zamfira održala u sali doma kulture ‚‚Dojna‚‚ u Uzdinu, gde su se gostima priključili i  Elzada Hasanov, podpredsednik Kulturnog centra Azerbejdžana u Beogradu i Izvršni direktor Srpsko-Azerbejdžanske Privredne Komore SAKOM, Gđa. Natalia Popesku.

 

ministar u kovacici