Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Za privrednike koji su zainteresovani za izvoz u SAD

U cilju upoznavanja sa pogodnostima izvoza roba i usluga iz Srbije na američko tržište, u Privrednoj komori Srbije će biti organizovana konferencija: “Bescarinski izvoz u Ameriku – Sve o GSP sistemu”, 25. januara 2016. godine, ponedeljak, 11 časova, sala 1. Konferenciju organizuju Privredna komora Srbije i Ambasada SAD.

Bescarinski izvoz (GSP program ili Opšta šema preferencijala) je sredstvo trgovinske politike, koje predviđa da primenom odobrenih carinskih povlastica razvijene zemlje (SAD), se podstiče izvoz, industrijalizacija i povećanje stope ekonomskog rasta zemalja u razvoju. Preferencijalna trgovina podrazumeva da se u SAD mogu uvoziti proizvodi iz više od 140 zemalja, uključujući Republiku Srbiju, bez carina ili sa minimalnom carinom. Bescarinski izvoz se odnosi na preko 4650 proizvoda u Republici Srbiji, od toga na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda.

Edukativne prezentacije na Konferenciji će uključiti generalni pregled i objašnjenje američkog GSP programa, predloge za povećanje izvoza Srbije korišćenjem GSP programa, kao i potrebnu dokumentaciju i procedure za izvoz roba iz Srbije. Dnevni red obuhvata i predstavljanje uspešnih primera srpskih firmi izvoznika u SAD, po GSP programu, a takođe, sugestije i savete za nastup na američko tržište.

Zainteresovani treba da se prijave najkasnije do 22. januara 2016. godine. Prijavljivanje učešća se obavlja elektronski putem linka www.pks.rs/gspkonferencija, a za dodatne informacije kontaktirajte Maricu Vidanović, savetnika u Centru za bilateralnu saradnju PKS, 011/3300978 ili marica.vidanovic@pks.rs