Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Nematerijalno kulturno nasleđe u funkciji održivog razvoja lokalne zajednice na primeru Kovačice

16.maja tekuće godine je u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu održan okrugli sto pod nazivom ”Nematerijlano kulturno nasleđe u funkciji održivog razvoja lokalne zajednice na primeru slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji”. Organizatori događaja su bili Turistička organizacija Srbije i Galerija Babka iz Kovačice, po pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Opštine Kovačica a povodom upisa naivnog slikasrtva Slovaka u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Prisutnima su se obratili Ljiljana Čerović, šef odseka za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda TOS-a (govorila o nematerijalnom kulturnom nasleđu), prof.dr Milena Dragićević Šešić, Univerzitet umetnosti-FDU i član komisije za saradnju sa UNESCO-om (koja je povukla paralelu sa održivošću zajednica i stvaralaštva), prof.dr Lukrecija Đeri , državna sekretarka za turizam Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije (koja je čestitala Kovačici na ulasku u Nacionalni registar nematerijalnog nasleđa) i dipl.ing Jan Husarik, predsednik Opštine Kovačica.

Okrugli sto je vodila mr Danijela Vićentijević iz Ministarstva trgovine, turizma i usluga, a govorili su i Pavel Babka, vlasnik Galerije Babka i Doc.dr Aleksandra Brakus profesorka Visoke škole modernog biznisa. Oni su govorili o Kovačici kao potencijalu za turizam, o kulturnim delima, suvenirima, tankim razlikama između njih i koliko treba pustiti turizam u kulturu da bi se očuvala autentičnost a da bi destinacija bila zanimljiva i atraktivna za turiste.

Između ostalih, kao gošća, prisutnima se obratila i Helena Mravikova, ekonomski ataše Slovačke ambasade u Srbiji, koja je govorila i o iskustvu Slovačke i EU sa kreativnim ekonomijama i zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Opštine Kovačica, direktorka TOOK-a Dragana Latovljev, umetnici, predstavnici medija, turistički radnici, predstavnici kulturnih institucija (npr. Etnografskog muzeja) i drugi. Diskusija je trajala do 14h. Posle pauze, u 16h je u zgradi Politike otvorena i izložba ”Slovačko naivno slikarstvo u Srbiji – kolekcija galerije Babka Kovačica”.