Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Zakazana sednica SO Kovačica

U petak 11. maja tekuće godine sa početkom u 11 časova biće održana 17. po redu Skupština opštine Kovačica. Pred odbornicima naći će se dve tačke dnevnog reda, a obe se tiču obimnog i zahtevnog posla – komasacije.

Odbornici opštine Kovačica razmatraće predlog Odluke o donošenju programa komasacije Katastarske opštine Debeljača i predlog Odluke o sprovođenju komasacije KO Debeljača.

Prema evidenciji, poslednje uređenje imovinskih i pravnih odnosa na prostoru Debeljače datira iz perioda sedamdesetih godina prošlog veka, te je očekivano uređenje prema realnim okvirima zatečenim na terenu.

 

Komasacija – ušteda, red, transparentnost

 

Postupak uređivanja imovinskih i pravnih odnosa na teritoriji Debeljače neophodan je radi  efikasnog  teritorijalnog uređenja poseda koji se vode, kako na fizička, tako i na pravna lica.

Inicijativu za uređenje poseda podnela je Mesna zajednica iz Debeljače, a sam proces komasacije jedan je od zahteva Evropske unije.

Opština Kovačica je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao nadležnog za poslove komasacije,  dobila saglasnost  za uređenje 4829 ha, što obuhvata 3359 korisnika. Ovom prilikom biće urađeno i klasiranje zemljišta, a za sve poslove biće zadužena nadležna komisija.

Rezultat komasacije doneće spajanje zemljišta u istom vlasništvu radi lakše poljoprivredne proizvodnje, regulisanje vlasništva nad imovinom koja ostavinskom raspravom nije dodeljena zakonskom nasledniku, ali i uređenje potencijalnih investicionih zona koje bi  mogle biti atraktivne za ulagače. Poslovi koje bude obavljala stručna komisija biće potpuno besplatni za građane.

Po usvajanju  navedenih odluka, opština Kovačica ulazi u proces prikupljanja neophodnih finansijskih sredstava za sprovođenje procesa komasacije.