Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Obaveštenje o početku realizacije projekta “Unapređenje ruralnog razvoja kroz učinkovito upravljanje imovinom” u okviru grant šeme programa EXCHANGE 5

Krajem 2018. godine Opštini Kovačica su odobrena bespovratna sredstva od strane EU iz predpristupnih fondova  IPA 2014 u iznosu od 146.208,57 eura  za projekat “Unapređenje ruralnog razvoja kroz učinkovito upravljanje imovinom”.

Na sprovođenju ovog Projekta će zajednički raditi Opština Kovačica, kao Koordinator Projekta i Opština Kovin kao partner, u svojstvu Korisnika.

Tokom 18 meseci realizacije projekta predviđeno je odvijanje niza aktivnosti koje obuhvataju uspostavljanje opštinske organizacione strukture za upravljanje javnom svojinom u partnerskoj opštini, nabavke neophodne softverske opreme za upravljanje javnom svojinom, popis i formiranja evidencije opštinske imovine kako bi donošenje odluka o njenom raspolaganju bilo zasnovano na realnim podacima.

Ovaj Projekat predstavlja nastavak rada na rezultatima, koji su već postignuti u okviru prethodnih grant šema Programa Exchange 4 i unapređuje međuopštinsku saradnju između Opštine Kovačica i Opštine Kovin.

Program Exchange 5 je namenjen gradovima i opštinama u Srbiji, kao podrška za efikasno upravljanje imovinom i podrška u strateškom planiranju i programskom budžetiranju. Glavni modaliteti podrške su dodeljivanje sredstava gradovima i opštinama putem grant šeme i tehnička pomoć.

Program finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) je korisnik u smislu indirektnog upravljanja sredstvima, dok je SKGO implementacioni partner. Veoma značajnu ulogu ima i Ministarstvo finansija (MFIN) s obzirom na sadržinu podrške i teme koje su velikim delom u nadležnosti ovog ministarstva.