Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Kimono – Korisnici Dnevnog boravka pred novim izazovom

Danas, 5. juna, u prostorijama Dnevnog boravka Centra za socijalni rad podeljena su kimona namenjena korisnicima Dnevnog boravka koja su dobijena u okviru projekta finansiranog od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević istakao je da je prilikom posete ministra Đorđevića planirano da resorno ministarstvo podrži dobar rad i rezultate putem projektnog finansiranja, te je za projekat Centra za socijalni rad odobreno 730.000 dinara. Radi se  organizovanju inkluzivnog džuda i namenjen je deci i omladini sa posebnim potrebama.

Pokazali smo da predan rad sa decom sa posebnim potrebama ima dobre rezultate kada je reč o njihovoj inkluziji, odnosno, uključivanju u funkcionisanje naše zajednice. Imali su nastupe, učestvovali su u kulturnim dešavanjima, a sada smo uspeli da ih uključimo u sport. Veoma je značajno i bitno da ih uključimo u sve aspekte života da deca sa posebnim potrebama imaju život identičan i normalan kao sva ostala deca.

Danas su obezbeđena kimona, oprema za trening je takođe obezbeđena, kao i plata trenera. Treninzi će se odvijati u džudo klubu. U planu je, kao kruna celokupnog rada i zalaganja, da korisnici Centra učestvuju na takmičenju u Somboru, istakao je predsednik Garašević. Trajanje projekta planirano je do kraja godine, ipak, ako se ova programska aktivnost pokaže kao korisna, opština Kovačica nastaviće da finansira ovu aktivnost kao programsku u daljem periodu.

Direktorka Centra za socijalni rad, Dušanka Petrak, zadovoljna postignutim, za lokalne medije naglasila je sledeće:

Početkom godine naši prijatelji iz Sombora pokazali su nam kako izgleda jedan trening ikluzivnog džudoa, našim korisnicima se to veoma dopalo. Sa tim poklopila se i poseta ministra Đorđevića našem Dnevnom Boravku i obećao nam je da će nam  pružiti pomoć kako bi i naši korisnici mogli da treniraju inkluzivni džudo. Napisali smo projekat i dobili sredstva, dobili smo 729.634 dinara i taj novac smo iskoristili za kupovinu džudo opreme, kimona, trenerica i patika. Odatle će biti i finansiran trener, kao i naš odlazak na takmičenje u Sombor.

Vežbama, koje su prilagođene njihovim potrebama, postiže se bolja socijalizacija i uključivanje u redovan život lokalne zajednice. Vežbe su takođe i rehabilitacione, a cilj je da prve treninge korisnici urade samostalno, a kasnije da treniraju džudo sa svojim drugarima bez smetnji u razvoju.  Suština je podizanje praga tolerancije i prihvatanja svih posebnosti mladih sa smetanjama u razvoju. Razvija se empatija među decom, a korisnici Dnevnog boravka se socijalizuju i razvijaju osećaj pripadnosti, te njihov kvalitet života postaje mnogo viši.

Opština Kovačica godišnje iz budžeta izdvaja za uslugu Dnevnog boravka 5.800.000 dinara, i planirano je da se ova usluga proširi različtim sadržajima zarad napretka korisnika i što lagodnijeg uključivanja u funkcionisanje lokalne zajednice.