Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Tradicionalno i moderno – čipka kao deo savremene modne scene

U subotu 14. septembra održan je panel pod nazivom Implementacija tradicionalnog veza i drugih tehnika koje se primenjuju u stvaralaštvu Udruženja žena u savremenu tekstilnu industriju.

Koordinatorka panela je modna kreatorka, dobitnica nagrade biznis žena godine i urednica Bazara Suzana Perić, a posebnu ulogu imao je i stilista Filip Maksimović koji je govorio na temu Kako što bolje prezentovati proizvod.

Prisutnima se obratio i Milan Garašević predsednik opštine Kovačica i istakao da je ponosan što je jedan ovakav panel organizovan baš u Kovačici.

Preko stotinu članica udruženja žena iz celog južnog Banata učestvovalo je u panelu i same su prezentovale tradicionalnu hranu, vez i narodnu nošnju.

Cilj panela bio je promocija rada članica udruženja, afirmisanje ženskog aktivizma, negovanje tradicije i očuvanje nacionalnog identiteta svih zajednica na teritoriji Banata.

Multikulturna sredina kakva je u Južnom Banatu predstavlja parvo bogatstvo i neiscrpan izvor, posebno za kreativce. Dovoljno je videti da se i najveće svetske modne kuće u svojim kolekcijama koriste etno motive iz različitih krajeva sveta – rekla je Suzana Perić, modna kreatorka, ovom prilikom.