Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Predstavnici MMF obišli kovačički vetropark sa ministrom energetike

Zamenik izvršnog direktora MMF-a Tao Zang, koji je u poseti Srbiji, na poziv Narodne banke Srbije posetio je Vetropark Kovačica.

Glavna tema posete ticala se obnovljivih izvora energije i održivog razvoja.  Upravo je tema održivog razvoja ona za čiju je podršku zainteresovan MMF, a politika Međunarodnog monetarnog fonda je da u narednom periodu podrži održivi razvoj i zelenu energiju. Ovim povodom, zamenik izvršnog direktora te finasijske institucije u pratnji ministra energetike Srbije, Aleksandra Antića, posetio je Vetropark Kovačica.

U izjavi za medije Zang Tao izjavio je “Drago mi je da sam posetio ovaj vetropark, jer je on značajno dostignuće koje pokazuje privrženost ne samo vlade, već i industrije proizvodnji enerije na održivoj osnovi. To ekonomiju čini zelenijom, čistijom, i pokazuje kako možemo da proizvodimo tako da istovremeno čuvamo okolinu i obezbedimo energiju našoj ekonomiji”.

Ministar je pizrazio nadu da  naredne godine dostignemo zacrtani cilj i da 27 odsto energijebude proizvedeno iz obnovljivih izvora.

Nakon posete Vetroelektrani Kovačica, predstavnici MMF i vetroparka posetili su kovačičku Galeriju naivne umetnosti iz Kovačice gde su imali prilike da se upoznaju sa stvaralaštvom kovačičke škole naivaca, da pogledaju trenutnu postavku, ali i da probaju banatsku štrudlu i tradicionalne kiflice. U Galeriji naivne umetnosti, pored direktorke Ane Barca, delegaciju predstavnika MMF-a pozdravila je i pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Slađana Bekić.

Inače, procena je da oko jednog procenta struje u Srbiji proizvodi se u ovoj vetroelektrani snage 104,5 megavata.

Predstavnici lokalne samouprave sa delegacijom MMF