Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Održana konferencija za medije: U Kovačici centralna proslava Dana maternjeg jezika

Opština Kovačica, kao multietnička i multikulturalna sredina, svakog 21. februara slavi Međunarodni dan maternjeg jezika.
Ovaj praznik ustanovio je UNESKO 1999. godine, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija zvanično ga potom i priznala.

Kako je istakao predsednik opštine Kovačica Milan Garašević na današnjoj konfenrenciji, godinama aktivno rade na očuvanju svih maternjih jezika na toj teritoriji – slovačkog, mađarskog, rumunskog i srpskog, a saradnja i tradicija svih naroda je nešto na šta su najviše ponosni.

U press centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali Milan garašević, predsednik opštine Kovačica, Ana Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti i naši renomirani glumci.

Posebnu pažnju, kako ističe, žele da ukažu na naivnu umetnost jer Kovačica ima veliki značaj na mapi svetskog naivnog slikarstva.

“Ponosni smo na nastojanje Srbije da u saradnji sa Slovačkom predloži da se na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva uvrsti naivna umetnost Slovaka iz Kovačice”, kazao je Garašević.

Direktorka Galerije naivne umetnosti Ana Žolaj Barca skrenula je pažnju na izložbu “Karavan naive” koja će biti otvorena od 24. februara do 1. marta, a potom će gostovati u Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Banjaluci.

Centralni događaj obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika biće upriličen u Hotelu Relax, kao i na platou ispred galerije “Babka”.

U bogatom kulturno-umetničkom programu učetvovaće umetnici i glumci poput Ljiljane Blagojević, Ivana Bekjareva, Lidije Vukićević i Svetislava Buleta Goncića.

Bekjarev je ukazao poštovanje i divljenje na trajanju i opstanku i pozvao sva mesta da se ugledaju na Kovačicu i njen trud i borbu za kulturu.

Blagojević je izrazila ogromno zadovoljstvo i čast što je deo tako duge tradicije koja slavi maternji jezik.

“Duhovnu vertikalu jednog naroda čini jezik i bez njega ne postojimo. Te različitosti koje opština Kovačica neguje govori o njihovoj visokoj svesti i to mesto jeste malo, ali je i veliko zbog svoje kulture”, kazala je Blagojević.