Zvanična internet prezentacija opštine Kovačica

Srpski - latinica
Srpski - ćirilica

Milan Jan Pilip, predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori, posetio opštinu Kovačica

Dana 16. aprila predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori, Milan Jan Pilip sa svojom delegacijom posetio je opštinu Kovačica. Ova poseta bila je prilika da se razgovara o prošlim projektima, o podršci koja je pružena raznim ustanovamama, institucijama i školama u prethodnom periodu, ali i da se naprave planovi za naredni period.

U skladu sa ciljem posete, razgovaralo se o daljem ulaganju u infrastrukturne objekte iz oblasti kulture, a pomoć i podrška Kancelarije za Slovake u dijaspori neće izostati.  Delegacija opštine Kovačica u sastavu Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Miroslav Kotvaš, pomoćnik predsednika opštine Kovačica, Miroslav Tomaš, predsednik UO Saveta slovačke nacionalne zajednice i lokalni ombudsman Zlatko Šimak, dočekali su delegaciju u sastavu predsednik Kancelarije Milan Jan Pilip,  Kristina Vargova, iz odseka za medije, Boris Konček, sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji i Denis Palutka, referent pri Kancelariji za Slovake u dijaspori.

Teme razgovora ticale su se pre svega pomoći u realizaciji velikog infrastrukturnog projekta rekonstrukcije Doma kulture Mihal Babinka u Padini, potom razgovarali su i o pitanjima vezanim za ostvarivanje prava na ličnu kartu za Slovake koji žive u dijaspori. ‘

Nakon sastanka, dve delegacije obišle su Galeriju naivne umetnosti. Ovom prilikom uručene su nagrade deci koja su učestvovala na konkursu Zašto volim slovački jezik? Zašto volim Slovačku?

(Prečo mam rád slovenčinu? Prečo mam rád Slovensko?) Prigodnim knjigama nagrađeni su Iveta Bokor i Mateja Bokor, a nagrade im je uručio predsednik Kancelarije za Slovačke u dijaspori, Milan Jan Pilip.

Nakon posete Galeriji naivne umetnosti, delegacije su posetile i Dom Martina Jonaša, zatim Galeriju Čeh, a potom i Galeriju Babka.